RANCHI

25.03.2019

RANCHI je čak tri puta posjetio naš Grad, prvi put 12.svibnja 1926.

Fotografiju nepoznatog broda na lokrumskom sidrištu ponovo nam je pomogao odgonetnuti gospodin Ian Boyle sa Internet portala Simplon. Iako je odgovor bio brz -  brod pripada seriji linera brodara P&O klase RAJPUTANA - ostalo je nakon njega u zraku pitanje o kojem je brodu doista riječ a i što je jedan od ovih poznatih putničkih linera uopće radio u Dubrovniku.

Kasnijim prelistavanjem svih godišnjaka prijeratnog tjednika "Narodna svijest” u dubrovačkom Državnom arhivu pronašli smo podatke da je brod iz ove serije RANCHI čak tri puta posjetio naš Grad. Prvi put 12.svibnja 1926. sa 492 putnika i 352 člana posade koje je nepoznati kroničar tada opisao kao "momčad većinom crnaca i mulata”. Tom je prigodom krstario itinererom Southampton-Lisabon-Alžir-Krf-Kotor-Dubrovnik-Split-Trogir-Venecija-Trst-Messina-Palma de Mallorca-Tangier-Southampton. Ponovo se ovamo vratio 16.svibnja 1927. sa 410 putnika i 363 članova posade a otplovio je tek sljedećeg dana. Posljednji put je RANCHI bacio sidro pod Gradskim mirima 25.rujna 1929. sa 282 putnika i 335 članova posade. Bio je i ostao jedini od četiri broda blizanca koji su plovili na kružnim putovanjima, ali samo do 1931. kada su ga zamijenili VICEROY OF INDIA i tri broda iz nove serije STRAITH.

1923.godine je položena kobilica za prvi od četiri jednaka broda iz posljednje tzv."R" serije brodova iz obimnog programa obnove britanske putničke flote stradale u Prvom svjetskom ratu. Radilo se o brodovima koji su nosili imena gradova ili pokrajina u tadašnjoj velikoj britanskoj koloniji Indiji – RAWALPINDI, RANCHI, RANPURA i RAJPUTANA. Naručeni su za plovidbe ustaljenim itinererima sa polaskom iz Southamptona tičući luke Gibraltar, Marseilles, Alžir, Malta i Suez do indijskog Bombaya. U Adenu su se redovno zaustavljali da bi se opskrbili ugljenom i vodom. Izgrađeni su u dva brodogradilišta, RANCHI i RANPURA u R&W Hawthorn Leslie Newcastle-on-Tyne a RAWALPINDI i RAJPUTANA u Harland and Wolff u Greenocku kod Belfasta. Naručitelju, brodarskoj kompaniji Peninsular and Oriental Steam Navigation, poznatijoj kao P&O, sva su četiri broda isporučena 1925. Imali su 16700 GT, bili dugi 173 metara a mogli su prihvatiti 300 putnika u prvom i 280 u drugom razredu. Pogonski parni strojevi ukupne snage 15000 KS proizvedeni u istim brodogradilištima omogućavali su im plovidbu brzinom od 17 čvorova.

Plovili su između Indije i Londona sve do kolovoza 1939. kada ih je zbog početka novog svjetskog sukoba rekvirirao britanski Admiralitet. Odmah nakon što su borbeno opremljeni sa po šest topova 152 mm i dva topa 76 mm za ophodnje kao naoružani trgovački krstaši, upućeni su na ratišta Atlantika. Nažalost već koncem studenoga iste godine u pomorskoj bitki u vodama između Norveške i Islanda poznati njemački bojni brodovi SCHARNHORST i GNEISSENAU potapaju RAWALPINDI a sredinom travnja 1941. zapadno od Reykjavika njemačka podmornica U-108 na morsko dno šalje i RAJPUTANU. RANPURA je završila kao pomoćni vojni brod dok je RANCHI jedini i poslije rata nastavio komercijalno ploviti.

RANCHI je od 1948. u zakupu australske vlade počeo prevoziti emigrante a u dvije je plovidbe 1950. u najmu nizozemske vlade prevozio i kolonijalne izbjeglice iz pobunjene Indonezije. U siječnju 1953. već isluženi brod je prodan britanskim željezarama za 300 tisuća funti. Snagom vlastitih strojeva je otplovio prema luci Newport, Monmouthshire gdje je u rezalištu John Cashmore uskoro završio u hrpi starog željeza a potom u visokim pećima obližnjih čeličana.

Tako je svoje plovidbe konačno završila jedna od najčuvenijih P&O četvorki brodova, kojoj vrijeme i okolnosti nažalost nisu dozvolile da u potpunosti odrade obimne poslove koje su tako uspješno i zajedno obavljali punih 15 godina.

 Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima