ARMENIJA

23.04.2019

ARMENIJA je tri godine polazila iz Dubrovnika na kružna putovanja Sredozemljem

Mnogi će se Dubrovčani rado prisjetiti broda ARMENIJA kojemu je Dubrovnik u drugoj polovici sedamdesetih godina neko vrijeme bio i home port. U dugoročnom najmu touroperatorske grupacije Yugotours, ovaj je brod  tri sezone iz Dubrovnika polazio na kružna putovanja po istočnom Sredozemlju, ploveći kroz Korintski kanal i tičući luke Krf, Pirej, Istanbul, Mykonos i Katakolon. Koncem ljetne sezone ova bi se krstarenja organizirala i za domaće pučanstvo, pa su tako brojni Dubrovčani iskorisitili povoljnu priliku da za mali novac dožive luksuz jednog dobrog i bogato osmišljenog kružnog putovanja.
ARMENIJA je jedan od 19 sovjetskih brodova blizanaca serije MIKHAIL KALININ, najveće ikada u svijetu izgrađene serije istovrsnih putničkih brodova. U vremenu između 1958. do 1964.godine svi su sagrađeni u tadašnjem istočnonjemačkom brodogradilištu Mathias Thesen Werft u Wismaru. Prvih je sedam brodova bilo nosivosti 4870 GT a ostalih dvanaest po 5035 GT. Bili su dugi 122 metra a dva glavna MAN pogonska stroja su im omogućavala plovidbu brzinom od 18 čvorova. Kako nisu svi bili namijenjeni istome poslu, a ni plovidbama istim morima, kapacitet im je putnika znatno varirao. Prvih petnaest brodova je imalo smještaj putnika u tri razreda, a posljednja četiri u samo jednom jedinstvenom razredu
Prvi iz serije, po kojoj je ona i dobila ime, je brod MIKHAIL KALININ iz 1958.godine. Slijedi ga iste godine FELIX DZERZHINSKIY a slijedeće godine GRIGORIJ ORDZHONIKIDZE, M.URITZKIJ, VATSLAV VOROVSKY i MARIYA ULJANOVA. U 1960.godini grade se ESTONIJA, LATVIJA, VLADIVOSTOK, LITVA i PETROPAVLOVSK te 1961. samo TURKMENIJA. Već 1962.godine pridružuju im se KHABAROVSK, NIKOLAEVSK i BAIKAL, 1963.godine NADEZHDA KRUPSKAJA i ARMENIJA a 1964. i posljednja dva broda BASHKIRIJA i ADZHARIA. Plove Sredozemljem, Baltikom i Dalekim Istokom, zapravo po svim morima koja su okruživala tadašnji Sovjetski savez
Ostalo je zabilježeno da su iz ove serije brodova, grušku luku na doista brojnim kružnim putovanjima posjećivali MIKHAIL KALININ, LITVA, LATVIJA, ESTONIJA, ARMENIJA, BASHKIRIJA i ADZHARIA. Posljednja je 7.travnja 1989. bila baš ARMENIJA, nakon čijeg se tadašnjeg isplovljenja niti jedan iz ove impozantne serije brodova nije više nikada vratio u Dubrovnik. U programu kružnih putovanja koje je 1969.godine objavio Black Sea Steamship Co. ( Chernomorskoye Parochodstvo ) stoji da se njihov dvotjedni program plovidbe odvijao rutom Odesa – Varna – Pirej – Brindisi – Split – Venecija – Dubrovnik – Jalta – Soči – Sukhumi – Batumi – Odesa. A u programu iz 1974. stoji da ADZHARIA održava desetodnevna kružna putovanja iz Odese prema Dubrovniku, Brindisiju, Pireju, Istanbulu i Sočiju.
Većina ovih brodova danas ne plovi, jer su početkom devedesetih godina prošlog stoljeća uglavnom potonuli ili završili u starom željezu. Danas još jedino Sredozemljem povremeno plovi BASHKIRIJA pod imenom SILVER STAR te BAIKAL na Dalekom Istoku. ARMENIJA je od 1992.godine bila usidrena u Pireju, a kada je definitivno propao plan njenog preuređenja u krstaš pod imenom ODESSA SPRING, tu je 1995.godine, nakon tri godine mrtvog veza i usput skraćenog imena kao ARM konačno i razrezana.
Izgradnjom ove prve poslijeratne velike serije putničkih brodova, nekadašnji je Sovjetski Savez krenuo u bespoštednu utrku na svjetskom tržištu putničkih brodskih kružnih putovanja. Uskoro su započele izgradnje manjih serija većih brodova tipa KHIRGISTAN, IVAN FRANKO, BJELORUSIJA i GEORG OTS sa kojima je neko vrijeme Moskva suvereno vladala organizacijom putničkih krstarenja Sredozemljem. Međutim urušavanjem i konačnom propašću velike sovjetske imperije propala je i njena doista impresivna flota putničkih brodova. Veliki broj njih je redovito posjećivao i Dubrovnik kao nezaobilaznu luku na svojim kružnim putovanjima, značajno mu podupirući ulogu jedne od vodećih sredozemnih luka. I zato ne bismo smjeli ni dozvoliti da olako padnu u zaborav, kao što im se to sa matičnom zemljom odavno, ne bez razloga već i dogodilo.
 
Program putovanja brodom ARMENIJA organiziranih u jesen 1976.godine za domaće putnike, od kojih je većina bila iz Dubrovnika, sa polaskom broda iz gruške luke nedjeljom u 24,00  odvijao se po itinereru:
ponedjeljak 16,00 – 20,00 Krf
utorak         10,00 – 12,00 Korintski kanal
                   15,30 – 23,30 Pirej
srijeda        07,00 – 10,00 Mikonos
četvrtak      09,00 – 20,00 Istanbul
petak          plovidba
subota        08,30 – 12,30 Katakolon    
nedjelja      povratak u Gruž u 11,00 sati

Zanimljivo je pogledati tadašnje cijene izleta na kopnu:
Krf               5,00 GBP
Atena           8,00 GBP
Istanbul        6,50 GBP
Olimpija     11,00 GBP

Tijekom plovidbe na brodu su se odvijala i brojna događanja, pa je u ponedjeljak organiziran koktel dobrodošlice, u srijedu popodnevni čaj, degustacija ruskih vina ( cijena 1,50 GBP ) i vesela večer, u petak posjeta komandnom mostu, ruska lutrija, popodnevni čaj i koncert klasične glazbe u izvedbi Valerija Petrenka soliste Kijevske filharmonije, dok je posljednjeg dana u subotu otvoren duty-free i organizirani popodnevni čaj te kapetanova večera uz ruski folklor. U uputama za duty-free je naglašeno da se u zemlju može bescarinski unijeti 200 cigareta ili 20 cigara, litra žestokog alkoholnog pića i dvije litre stolnog vina.
Putnicima su na brodu bila na raspolaganju dva restorana, tri bara (Armenia, Rousalka i Ararat), prodavaonica suvenira, frizerski salon, čitaonica i ambulanta.
U kratkom opisu broda podijeljenog putnicima stajalo je da je ARMENIJA sagrađena 1963.godine u brodogradilištu Wismar, da pripada brodaru Black Sea Shipping Co iz Odese te da je kompletno preuređena u Jugoslaviji 1972.godine. Maksimalni broj putnika bio je 319. Glavni pogonski strojevi ukupne snage 8000 KS omogućavali su brodu plovidbu brzinom od 18 čvorova.
Posadu broda su činili Rusi na čelu sa zapovjednikom Tumanom, dok su od organizatora putovanja bili postavljeni direktor kružnog putovanja Pero Djedović i predstavnik Dijana Lukić. Po sjećanju tadašnjeg direktora podružnice Yugotoursa u Dubrovniku gosp.Vlaha Demovića u 1976.godini su bila organizirana tri ovakva kružna putovanja za domaće pučanstvo a cijena im je bila manja od polovice tadašnje mjesečne plaće konobara u dubrovačkim hotelima. Zato ih i nije bilo teško brzo i kompletno rasprodati.Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima