FRANCESCO MOROSINI

06.05.2019

Sve do 1939. FRANCESCO MOROSINI je održavao dužobalnu prugu pod brojem 41 ( Venecija – Trst – Zadar – Split - Gruž )

7.veljače 1929. prvi je put u grušku luku, na redovnoj tjednoj putničko-teretnoj pruzi iz Venecije, Trsta i Zadra, uplovio elegantni talijanski putnički brod FRANCESCO MOROSINI. Bio je to potpuno novi brod od 2433 GT, sagrađen godinu dana ranije u tršćanskom brodogradilištu Stabilimento Tecnico Triestino u mjestu Muggia za venecijanskog brodara Societa San Marco, koji se 1936. sa nekolicinom drugih brodara udružio u moćnu Adriatica di Navigazione. Bio je dug 84 metra, mogao je u luksuznim kabinama prihvatiti 155 putnika a dva su mu FIAT glavna pogonska stroja od po 2100 KS omogućavala plovidbu brzinom od 15 čvorova.

Iz vremena njegovih dolazaka u Dubrovnik ostao je zabilježen sudar sa brodom KARADJORDJE kod otočića Babac u Pašmanskom kanalu 1931., nakon čega su oba broda morala otići na dulji popravak. Zanimljivo je da je u lipnju 1938. sa lažnim dokumentima pod imenom Karl Seiner ovim brodom iz Splita u Trst otputovao i Josip Broz Tito, odakle je preko Pariza kasnije dospio do Moskve. I poznati se splitski kroničar Miljenko Smoje u jednom svom feljtonu objavljenom 1980. prisjetio da je „ ...pri pedesetak godin sa talijanskim brodon FRANČESKO MOROŽINI plovija iz Splita u okupirani Zadar. Mater me vodila u šverc. Putovali smo četvrtom klasom, cilu noć sidili smo pod provu na drvene banke."

Talijanska putnička agencija „ Chiari sommariva – Compagnia italiana di viaggi e turismo" organizirala je 1934. dva tjedna kružna putovanja iz Venecije i Trsta prema Dubrovniku. Prvi sa polaskom 2.svibnja te drugi 6.lipnja, tičući luke Brijuni, Pula, Mali Lošinj, Zadar i Split te potom iz Gruža organiziranim izletima do Boke kotorske, Lokruma i Rijeke dubrovačke.

Njemačka putnička agencija Sued-Reisebuero iz Muenchena je za Božić 1935. i Novu 1936. godinu organizirala putovanje u Dubrovnik sa sedmodnevnim boravkom u hotelu Imperijal brodom FRANCESCO MOROSINI sa polaskom iz Venecije i povratkom u Trst pod motom putovanja na granicu Orijenta ( Ins Sonneland Dalmatien bis an die Graenze des Orients ) sa  novogodišnjim dočekom u Gradskoj Kavani.

FRANCESCO MOROSINI je održavao dužobalnu prugu pod brojem 41 ( Venecija – Trst – Zadar – Split - Gruž ) sve do 1939. kada je prebačen na prugu 42 i plovidbe iz Venecije i Barija prema Draču u Albaniji. Na albanskoj pruzi FRANCESCO MOROSINI ne ostaje dugo, jer je već u lipnju 1940. rekviriran pa u vojnoj službi u sastavu Marina Militare plovi svim talijanskim okupiranim područjima i njihovim mediteranskim ratištima. Tako se je u rujnu 1943. našao u grčkom zaljevu Perama gdje ga je po kapitulaciji fašističke Italije zaplijenila njemačka Kriegsmarine, uhitila njegovu posadu i poslala je u ratno zarobljeništvo. Za nove gospodare FRANCESCO MOROSINI, sada pod novim imenom M3 ZEUS, i dalje plovi Sredozemljem, uglavnom kao minopolagač.

Kada se je 30.listopada 1944. brod na plovidbi sa otoka Skiathosa našao u zaljevu luke Solun, u iznenadnom kombiniranom savezničkom pomorsko-zračnom napadu na ovaj drugi po veličini grčki grad, M3 ZEUS se doslovno u krivo vrijeme našao na krivom mjestu. Pogođen sa nekoliko avionskih bombi i dokrajčen topovskom paljbom sa britanskih razarača TERMAGANT i TUSCAN brzo je potonuo na morsko dno. Njegova je olupina izvučena na površinu tek 1952. i razrezana u staro željezo. Tako je zauvijek nestao još jedan putnički brod koji je svojim redovnim tjednim uplovljavanjima u grušku luku punih deset godina znatno pridonio u to vrijeme ionako već dobrim brodarskim vezama našega Grada u službi razvoja turizma a koji je i svojom tehnološki superiornom pojavom izazivao veliku pozornost svih tadašnjih naših sugrađana i njihovih brojnih gostiju.Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima