THEOPHILE GAUTIER

22.08.2019

George Bernard Shaw se sredinom ožujka 1931. u Southamptonu ukrcao na brod THEOPHILE GAUTIER kao jedan od 260 putnika na kružnom putovanju Sredozemljem, koji je 30.ožujka pristao i u Dubrovniku,

 

 

"Oni koji traže raj na Zemlji, trebaju doći i vidjeti – Dubrovnik”

                                                                  George Bernard Shaw

 

 

Ova poznata izreka velikog engleskog pisca odavno je postala jedinstvenim promidžbenim sloganom turističkoga Dubrovnika, koji se sve do današnjih dana diljem svijeta koristi u svakoj imalo ozbiljnijoj prezentaciji našega Grada. Malo se tko upitao kada je i kako ona uopće  nastala.

George Bernard Shaw se sredinom ožujka 1931. u Southamptonu ukrcao na brod THEOPHILE GAUTIER kao jedan od 260 putnika na kružnom putovanju Sredozemljem. Nakon posjete Ateni i Kotoru brod je u jutarnjim satima 30.ožujka pristao i u Dubrovniku, da bi predvečer, kako je zabilježio tadašnji lokalni tisak, " zadimio put Mletaka”. Putnici na brodu su, kako kaže nepoznati kroničar, "ostali začarani našim prirodnim krasotama i historičnim spomenicima”. A jedan od njih je bio i G.B.Shaw, koji je tada zapisao svoju poznatu izreku i tako, unatoč svom doista kratkom boravku u našemu Gradu, ušao u anale bogate dubrovačke povijesti.

THEOPHILE GAUTIER je prvi diesel motorni putnički brod u floti poznatog francuskog brodara Messageries Maritimes. Sagrađen je u brodogradilištu Dunkerque 1926., a prvu je komercijalnu plovidbu poduzeo u siječnju 1927. Imao je 10300 GT, bio dug 134 metra a mogao je prevoziti 105 putnika u prvom, 96 u drugom te 77 u trećem putničkom razredu. Dva Sulzer diesel glavna pogonska stroja ukupne snage 9000 KS omogućavala su mu plovidbu brzinom od 15 čvorova. Uglavnom je plovio na redovnim putničko-teretnim prugama Sredozemljem sve do Crnog mora, a samo je povremeno poduzimao i kružna putovanja.

Početak Drugog svjetskog rata zatekao je THEOPHILE GAUTIER-a u posjedu francuske kvislinške Petainove vlade. Zbog nedostatka goriva i stalnih prijetnji savezničke avijacije, brod je uglavnom bio prisilno privezan u lukama Solun i Bejrut. Koncem rujna 1941. maršal Petain je odlučio brod vratiti u Marseilles. U pratnji talijanskih razarača, THEOPHILE GAUTIER je konačno napustio solunsku luku 2.listopada, ali  nažalost nije daleko dospio.

Sljedećeg dana, britanska je podmornica TALISMAN presrela nesretni brod te ga je nedaleko grčkog otoka Kea sa nekoliko ispaljenih torpeda poslala na morsko dno. U tamnim vodama Egejskog mora sa njim je smrtno stradalo i 19 članova njegove posade.

Tako je svoje plovidbe završio jedan malo poznati ali nama zanimljivi putnički krstaš, koji je unatoč samo jednoj posjeti našemu Gradu ostavio duboki trag u povijesti njegovih kružnih putovanja. Spretan spoj slučajne posjete velikoga pisca i njegove trenutačne literarne inspiracije podario je tom prigodom Dubrovniku njegov do danas najbolji i neponovljivi turistički promidžbeni slogan.

George Bernard Shaw je posjetio Grad i 16.svibnja 1929. kada je odsjeo u hotelu Imperial. Nakon posjete Boki i vožnje serpentinama do Cetinja vratio se ponovo u Dubrovnik, odakle je nakon kraćeg zadržavanja u istom hotelu nastavio svoj put po Dalmaciji prema Splitu, Solinu, Trogiru i Šibeniku. Tom prigodom je bio doista oduševljen onim što je ovdje vidio i doživio, ali pravi literarni trenutak je trebao pričekati još dvije godine kada ga je ovamo na kružnom putovanju Sredozemljem dovezao THEOPHILE GAUTIER. I kada je veliki pisac konačno pronašao svoj zemaljski raj.

 

Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima