SENEGAL

24.11.2019

Francuski su izletnici razgledali naš Grad i fotografirali naše starine

Ivo Perić u svojoj knjizi "Razvitak turizma u Dubrovniku i okolici” piše da je u drugoj polovici rujna 1898. ispred Lokruma "došao orijaški francuski parobrod SENEGALIA sa francuskim izletnicima”, koji su zatim manjim plovilima bili prebačeni u Gradsku luku odakle su "razgledali naš Grad i fotografirali naše starine”.

Ovo je uplovljenje označilo još jedan izuzetan događaj u povijesti dolazaka brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku, pa iako je gospodin Perić nepotpuno naveo ime broda i godinu dolaska treba mu svakako odati priznanje za ovaj značajni podatak. Naime, ime broda je bilo SENEGAL, a ne SENEGALIA, te je doputovao dvije godine ranije – 1896. Plovio je u floti velike francuske brodarske kompanije Messageries Maritimes osnovane još daleke 1851.godine. Pod gradske je mire bacio sidro 17.rujna 1896. a s njim je u jednodnevnu posjetu našemu Gradu doputovalo145 putnika.

SENEGAL je zaplovio 18.rujna 1870. sa navoza brodogradilišta La Ciotat dok je brod istih karakteristika NIGER sagrađen na istome mjestu u prosincu 1871. Bili su to putničko-teretni brodovi od 3726 GT, dugi 125 metara koji su uz 222 putnika u kabinama i oko 1200 na palubama mogli prevoziti i 5410 tona generalnih tereta. Parni strojevi ukupne snage 1900 KS omogućavali su im plovidbu brzinom od 13 čvorova. SENEGAL i NIGER su zaplovili u srpnju 1872. na redovnoj transatlantskoj pruzi iz luke Bordeaux prema Južnoj Americi, ušću rijeke La Plate i Brazilu, usput tičući Alžir i Lisabon.

Duge i uspješne plovidbe na ovoj pruzi završavaju 1888. kada SENEGAL preuzima vožnje prema Egiptu, Siriji i kroz Sueski kanal dalje prema Istočnoj Africi dok NIGER prvo plovi prema lukama Crnog mora a od 1889. se pridružuje isplativijoj levantskoj pruzi broda mu blizanca. I ovdje su se pokazali izvrsnim brodovima jer su uspješno i bez problema održavali ovu prugu punih 25 slijedećih godina. Povremeno su se koristili i za posebna kružna putovanja, pa je tako SENEGAL od 29.ožujka do 15.travnja 1886. odveo skupinu od 200 francuskih turista na prvu modernu ljetnu Olimpijadu koja se je u to vrijeme održavala u Ateni. Tom je prigodom brod posjetio luke Katakolon ( Olimpija ), Argos, Itea ( Delfi ), Delos, Nafplio ( Mikena i Epidaurus ) te Pirej gdje je ostao četiri dana. Ohrabreni ovim poslovnim uspjehom i pokazanim velikim zanimanjem svojih sunarodnjaka za posjete antičkim spomenicima, Messageries Maritimes je nastavio organizirati povremena turistička  putovanja istočnim Sredozemljem, pa je tako u jednom od njih SENEGAL 17.rujna 1896. doplovio i u naš Grad.

Nažalost oba broda blizanca nastradala su u turskim lukama tijekom talijansko-turskog sukoba turbolentne 1913.godine u ozračju nadolazećeg Prvog svjetskog rata. Prvo je SENEGAL 3.travnja na odlasku iz luke Izmir ( Smirna ) prema Istanbulu naletio na podvodnu minu a potom je 24. prosinca NIGER doživio istu sudbinu u luci Česme. Nije im bilo spasa pa su do konca slijedeće godine potpuno razrezani u hrpu staroga željeza prijeko potrebnog za proizvodnju čelika kojeg se potrošnja naglo povećala zbog naraslih potreba proizvodnje oružja u nadolazećem prvom velikom svjetskom ratnom sukobu.Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima