DUINO

21.12.2019

Od 1923. pa sve do 1936. DUINO je održavao dužobalnu državnu prugu 41 koja je povezivala Trst, Zadar, Gruž i Veneciju

Dubrovački tjednik „Narodna svijest" najavio je 1923.godine dolazak u grušku luku novoga putničko-teretnog broda imenom DUINO u vlasništvu brodara Lloyd Triestino na stalnoj tjednoj dužobalnoj pruzi Trst - Pula – Lošinj – Zadar – Split – Gruž. Polazio je subotom ujutro u 8,00 sati iz Trsta, stizao u Gruž nedjeljom u 12,30 sati da bi se nakon jednog sata zadržavanja vraćao natrag u 13,30 i dolazio u Trst u ponedjeljak u 18,00 sati.

DUINO je bio brod obalne plovidbe od 1334 GT i dug 69 metara. Dvije parne turbine od po 1900 KS omogućavale su mu plovidbu brzinom od 14 čvorova. U njegovim se skromnim putničkim kabinama moglo smjestiti do 85 putnika. Sagrađen je i isporučen 7.lipnja 1923. u brodogradilištu Stabilimento Tecnico Triestino ( STT ).

Od 1923. pa sve do 1936. DUINO je održavao dužobalnu državnu prugu 41 koja je povezivala Trst, Zadar, Gruž i Veneciju. Značaj ove pruge za razvoj dubrovačkog turizma je u to vrijeme bio doista neprocjenjiv. Održavana je plovidbama dva puta tjedno, a uz DUINO se na njoj najdulje još zadržao i dobro nam znani FRANCESCO MOROSINI.

DUINO je u lipnju 1937. konačno napustio ovu dobro održavanu prugu te prešao na plovidbe između Barija i albanskog Drača, odnosno državnu prugu 44. Od 1938. plovi na prugama 61, 62 i 63 sa polascima iz grčkog Rodosa prema okolnim egejskim otocima. Nakon dvije godine ponovo se vraća u Jadransko more na prugu 46, Bari – Barletta – Manfredonia – Tremiti – Rodi Garganico – Lagosta, gdje ostaje sve dok ga početkom 1942. nije rekvirirala Regia Marina Italiana, talijanska Kraljevska Ratna Mornarica.

7.veljače 1942. DUINO je dobio svoj prvi, a kako se to nažalost kasnije ispostavilo, i posljednji ratni zadatak. Zaplovio je, pod zapovjedništvom kapetana Mario Olivotta prema Kotoru gdje je pored nekolicine redovnih putnika ukrcao i skupinu talijanskih vojnika koji su se sa ratišta vraćali kući. Na domaku luke Bari, na nekih 7 milja od obale, brod je 8.veljače u 18,45 sati naletio na savezničku podvodnu minu. U strahovitoj eksploziji DUINO je teško oštećen, dokrajčila ga je britanska podmornica UPHOLDER ( ista ona koja je potopila i poznate talijanske putničke brodove OCEANIA, NEPTUNIA i CONTE ROSSO ) pa je uskoro i potonuo. Sa njim je u hladnom moru živote izgubila većina njegove posade i putnika. Od ukupno 217 osoba koje su dan ranije napustile Kotor spašeno je njih svega 44.

Tragedija broda DUINO odjeknula je bolno u cijeloj Italiji i imala je veliki značaj u transformaciji militarističkog duha talijanske nacije prema mirnodopskim uvjerenjima koja će uskoro dovesti i do pada fašističke Mussolinijeve vlade. Nepotrebne ratne žrtve nisu među pukom mogle proći nezapaženo, ali su očito bile prijeko potrebne da bi se ratna sreća konačno okrenula na savezničku stranu.

DUINO, brod koji je toliko puta posjetio grušku luku, ostao bi gotovo nezapažen u talijanskoj povijesti da ga nije zadesila ova velika tragedija. A u našem sjećanju ostat će uspomena na jedan skladni i pouzdani putnički brod koji je preko dva desetljeća u plovidbama istočnom obalom Jadranskog mora neumorno povezivao naš Grad sa zapadnim svijetom.Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima