ZANIMLJIVA OBLJETNICA

27.09.2017

Uplovljavanjem putničkog megakrstaša CELEBRITY CONSTELLATION, u vlasništvu američkog brodara Celebrity Cruises u grušku luku 30.rujna, bit će prigoda prisjetit se jedne za dubrovački turizam zanimljive obljetnice.

Točno pred osamdeset godina, 24.rujna 1937. naš Grad je posjetio grčki brod PATRIS, prvi putnički krstaš iz nevelike flote tada malo poznatog brodovlasnika Iannisa Chandrisa. U grušku je luku toga dana s njim doputovalo 128 putnika i 81 član posade. PATRIS je bio manji brod od 1300 GT, sagrađen daleke 1911.godine u Newcastleu. Chandris ga je kupio 1936. i odmah uposlio u kružnim plovidbama između grčkih luka i Venecije. Nije ga uspio dugo zadržati u ovome i za dubrovački turizam značajnom poslu, jer je PATRIS 1941., na samom početku Drugog svjetskog rata potopljen u njemačkom zračnom napadu u luci Pirej.

Chandris je nakon rata ostao zabilježen kao brodar čiji su brojni putnički krstaši u svim svojim plovidbama prema Veneciji obvezno pristajali i u Dubrovniku, prisjetimo se samo brodova PATRIS, AMERIKANIS, ROMANTICA, FIESTA, FANTASIA ili ROMANZA. Nažalost, u vrijeme našega Domovinskog rata, pod naletom nesmiljene konkurencije, ova se je nekada najveća putnička brodarska kompanija na svijetu nečujno ugasila. Njenu tradiciju, ponosno noseći veliko bijelo slovo X na modrim ciminjerama ( zapravo grčko ćirilično slovo H – od obiteljskog prezimena koje se izgovara kao Handris ), nastavila je nekadašnja Chandrisova američka podružnica Celebrity Cruises u čijoj floti plovi i impozantni CELEBRITY CONSTELLATION.

Velika obljetnica dolazaka Chandrisovih brodova u Dubrovnik samo je jedna u nizu preko 170 godina duge tradicije uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima u naš Grad, po čemu je on u pomorskim krugovima već odavno postao prepoznatljiv kao pionir u svijetu ove danas izuzetno razvijene i dinamične gospodarske grane.

 

 

N.Jerković


Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima