Hotel "Petka"

18.06.2017

Hotel „Petka“ otvoren je u Gružu i nazvan po lijepom, vazda zelenom brdu Petka koji se nalazio točno preko puta hotela. Taj hotel otvoren je u kući Andrije Puljizevića pok Andra koji je od 1886. (piše I. Perić) uknjižen kao njen vlasnik.

Naime, mnogi su autori ranije  napisali (I. Perić, grupa autora Kobašić, Dđubur i autor ove knjige Lucianović)  kako je hotel otvoren 1886. g. Naš sugrađanin  Ivo Batričević tvrdi, a prema priloženim slikama, kako je hotel „Petka" već postojao i prije 1880. g.
U francuskoj brošuri iz 1880. na slici br. 1 prikazan je u gravuri predio Gruža s hotelom „Petka" te je za pretpostaviti kako je bio otvoren i prije 1880. g., ali ne prije 1873. g. jer ga na slici br. 2  nema, već se samo vidi zelena površina. Još bolji dokaz je slika br. 3 na kojoj su prikazani ratni brodovi. Naime, poslije Berlinskog kongresa 1878 g. Engleska, Francuska, Talijanska i Austrougarska flota pristižu u dubrovačku luku Gruz 1880.g. zbog krize protiv Turaka (takozvana Ulcinjska kriza) U donjem desnom uglu vidi se hotel „Petka". Prema ovim slikama, tvrdi Batričević,  hotel „Petka" počeo je raditi u periodu između 1875./76. i 1878./79. 

Zanimljivo je napomenuti kako je hotel već 1893. g. potpuno preuređen i opskrbljen novim namještajem. U svakoj sobi postavljene su peći i dupli prozori, jer je hotel bolje radio zimi nego ljeti.

Također su zanimljive dvije različite slike hotela, posebno što se tiče imena. Na jednoj stoji samo „Grand hotel" a na drugoj „Grand hotel Petka".

Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima