Festival samoniklog bilja kao odlična turistička priča

29.04.2018

Zamislite da s obitelji šećete livadom u prirodi na svježem zraku, oko vas zelenilo i šarenilo, berete cvijeće i radite ogrlice od cvijeća, a posebno je zanimljivo što skupljate samoniklo bilje, a od tog istog bilja kasnije radite ručak, čokoladu, čaj, kozmetiku ili s djecom slažete herbarij.

Vrhunski i nezaboravan doživljaj, zar ne? Pogotovo jer napokon niste više zagušeni u smogu i sivilom velikog grada te napokon provodite kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji.

To je doživljaj, to je turizam.

Upravo ovu turističku priču možete doživjeti u Pristavu u sklopu 9. Festivala samoniklog bilja koji se održava od 28. i 29. travnja te se i ove godine očekuje brojne posjetitelje koji iz godine u godinu otkrivaju sve čari samoniklog bilja.

U proljeće, kada priroda postaje čarobni vrt u kojem ubiremo hranu, ali i lijekove, Kršan postaje središte biljnog svijeta ističe Ariana Brnetić, direktorica Turističke zajednice Općine Kršan te dodaje „I ove ćemo godine otkrivati tajne korištenja samoniklog bilja – u gastronomiji, kozmetici, aromaterapiji, te po prvi puta predavanje terapija hranom – prirodnom prehranom do zdravlja ljubimaca. Polaznike predavanja upoznat ćemo s preradom bilja, ali i skrivenim opasnostima. „ ističe Brnetić.

Upravo posebnu draž dat će i ovogodišnje radionice koje su spomenute na početku priče, brat će se bilje po okolnim livadama, slagati herbarij, raditi personaliziranu kozmetiku, pripremati ukusno jelo sa samoniklim biljkama, sljubljivati je s čokoladom i još puno toga.

Piknik na obližnjoj livadi pod vodstvom Survivors Club i gađanje lukom i strijelom pod vodstvom Hrvatske škole preživljavanja osigurano je za mlađe goste, dok za djecu zanimljiva je radionica Choco arta i promatranje ptica. U gastro-dijelu lokalni restorani ponudit će jela po promotivnim cijenama – ona na bazi bilja, ali i ona u kojima bilje neće biti osnovna namirnica. Kući možete odnijeti i originalni suvenir u obliku začinske biljke koju ćete, na primjer, zasaditi u vlastiti vrt ili balkon.Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima