Zanimljiv muzej

11.05.2018

Dubrovnik dobio novi kvalitetan sadržaj, a nije kafić ili restoran, nego “Muzej” ljubavnih priča

Kulturno – turistička ponuda naše najpoznatije turističke destinacije ovih dana dodatno je obogaćena novim, jedinstvenim zabavno – izložbenim prostorom koji je udomio prvu globalnu kolekciju prikupljenih i doniranih ljubavnih priča i predmeta velike sentimentalne vrijednosti – Muzej ljubavnih priča.

Posjetitelji "Muzeja” ljubavnih priča (eng. Love Stories Museum) u prigodnom ambijentu mogu iskusiti emotivne "crtice” iz života stvarnih ljubavnih parova koji su neke od svojih najintimnijih životnih trenutaka odlučili podijeliti s dubrovačkom publikom i posjetiteljima. Među brojnim izloženim eksponatima našla se tako suvenirska šalica iz Švedske koja je neočekivano povezala rastavljenu Amerikanku i Francuza, priča o mladiću koji je svoju buduću suprugu upoznao na sprovodu, kao i emotivna priča o paru pred razvodom koji je odlučio svom braku dati posljednju priliku.

Mnogobrojnim dubrovačkim gostima i turistima sigurno će posebno biti zanimljive izložene autentične povijesne priče, legende i romantični običaji dubrovačkog kraja, a tu je i kutak za ljubitelje popularnih filmskih i TV uspješnica koje su se snimale u Dubrovniku – poput neizostavne "Igre Prijestolja”, "Ratova Zvijezda” i "Robina Hooda”.

I obožavatelji glazbenih nota doći će na svoje i možda se po prvi put upoznati s do sada malo poznatim detaljima iz osobnog života legendarnih svjetskih glazbenika, a bit će otkrivene i osobe koje su nadahnule stvaranje najpoznatijih ljubavnih pop i rock pjesama svih vremena.

Ova vijest je specifična i što se u Dubrovniku u atraktivnom prostoru ne otvara novi apartman ili restoran, što je najčešći slučaj, nego privatni muzej. Zanimljiv i drugačiji kvalitetni sadržaj koji toliko kronično nedostaje Dubrovniku.

Hrvatska zemlja 1000 privatnih muzeja – to treba biti u strategiji našeg turizma i upravo kvalitetne i autentične sadržaje treba poticati i razvijati. Tako se strateški i planski razvija turistička destinacija – sadržajem i kvalitenom ponudom. Zbog položajne rente te što se strateški i održivo ne bavimo razvojem turizma i turističkim destinacijama, proizašli su naši glavni turistički problemi koji su prisutni godinama: sezonalnost, slaba dodana vrijednost, pucanje po šavovima našim destinacija, niska turistička potrošnja te slaba disperzija iste na lokalno gospodarstvo, jer se veliki dio turističke potrošnje prelijeva na uvoz.

Upravo bi cijela naša obala trebala imati na stotine privatnih tematskih muzeja, najviše pričajući priče o našoj kulturi I načinu življenja, inovacijama, specifičnostima itd… po onome po čemu smo drugačiji od drugih, a upravo je to motiv dolaska i kvalitetni sadržaj koji nam nedostaje u našoj turističkoj ponudi. S druge strane, upravo naša raznolikost i autentičnost je naša najveća prednost, samo je moramo lijepo upakirati ispričati.

Ljubavni zid – pozicioniranje na svjesnoj i nesvjesnoj razini     

Svi posjetitelji i parovi mogu se potpisati na "Ljubavni zid” te ostaviti svoju zajedničku fotografiju ili selfie i tako pomoći kreirati jedinstvenu posvetu svim zaljubljenima koji su posjetili Dubrovnik, a parovi koji smatraju da je upravo njihova osobna ljubavna priča dovoljno zanimljiva i posebna za uvrštavanje u izložbenu kolekciju – mogu se slobodno javiti u "Muzej” ljubavnih priča.

Ovaj jednostavan Ljubavni zid ima puno veće značenje, koliko god se na prvu možda čini kao običan zid. Naime, posjetitelji će na zidu ostaviti dio sebe, kroz sliku ili potpis, a to je jaka emocija i doživljaj. Upravo će taj zid ostati u vječnom sjećanju.

Zamislite samo da se potpišete na zid apartmana ili hotela, ostavite dio sebe, te ćete se sigurno vratiti u isti smještaj, ako dolazite u istu destinaciju. U konačnici, upravo se tih malih osobnih detalja i doživljaja najviše i sjećamo iz destinacije, jer su osobni i pozicioniraju se na svjesnoj i nesvjesnoj razini.


Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima