EY: Očekuju nas rekordna ulaganja u hotelski smještaj, do 2022. u hotelijerstvo u Hrvatskoj uložit će se 1,2 milijarde eura

11.06.2018

U narednih pet godina Hrvatsku očekuju rekordna ulaganja u hotelijerstvo, ističe se u novom istraživanju koje je provela revizorsko-konzultantska tvrtka EY, a u kojemu stoji kako se u navedenom razdoblju, a prema trenutačno dostupnim informacijama, očekuju ulaganja od čak 1,2 milijarde eura samo u ovaj vid turističke ponude.

Istraživanjem Ulaganja u razvoj hotelijerstva 2018. – 2022., koje su proveli eksperti hrvatskog ureda EY-a, detektirana su ukupno 83 hotelska projekta u poodmakloj fazi planiranja, razvoja i gradnje ili stavljanja na tržište u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Od ukupnog broja, čak 50 posto projekta odnosi se na novoizgrađene greenfield investicije, dok će se sve investicije provesti u ukupno 12 hrvatskih županija.

Istarska i Splitsko-dalmatinska županija najprivlačnije investitorima

Od ukupnog broja projekata koji su obuhvaćeni istraživanjem čak 90 posto njih usmjereno je na obalu i priobalno područje, no ipak po broju i vrijednosti projekata posebno se ističu dvije županije – Splitsko-dalmatinska i Istarska – iza kojih slijede opatijsko, zagrebačko i dubrovačko područje.

„Treba istaknuti kako će od ukupnog broja investicija njih 60 posto biti potpuno novi projekti i hoteli, dok se 40 posto odnosi na sveobuhvatna preuređenja postojećih smještajnih kapaciteta. U navedenom razdoblju investicijama će tako biti obuhvaćeno ukupno 9.700 hotelskih soba, od kojih se gotovo 6.000 soba odnosi na potpuno nove ili proširene kapacitete primarno u hotelima visoke kategorizacije, onima sa četiri i pet zvjezdica", analizirajući rezultate istraživanja ističe Marija Noršić, menadžerica u Odjelu savjetovanja za turizam i ugostiteljstvo u EY-u.Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima