EUGENIO C

27.06.2018

EUGENIO C je doplovio u Dubrovnik na svom sedmodnevnom Uskršnjem kružnom putovanju kojeg je započeo 7.travnja 1979. iz Barcelone tičući luke Krf, Trst, Veneciju, Anconu i Dubrovnik

Costa Armatori SpA ( Linea C ), poznati talijanski brodar iz Genove, naručio je početkom 1964.godine u brodogradilištu Cantieri Riuniti Adriatico u Monfalconeu ( Tržič ) izgradnju novoga broda za svoju staru i dobro uhodanu putničko-teretnu prugu prema Južnoj Americi. Novogradnja 1884, krštena imenom EUGENIO C, otklizala je u more u studenom 1964. a na svoju je prvu plovidbu između Genove i Buenos Airesa zaplovila tek 31.kolovoza 1988.
EUGENIO C je bio brod od 32.753 GT, dug 217 metara, kojemu su četiri De Laval Adriatico parne turbine ukupne snage 55000 KS omogućavale plovidbu brzinom od 27 čvorova. Mogao je prihvatiti 178 putnika u prvom, 356 kabinskom i 1102 putnika u turističkom putničkom razredu. O njima su brigu vodila 424 člana posade.
Transatlantske plovidbe novim i modernim, a nadasve brzim, brodom postale su vremenom izuzetno popularne, ali je razvoj zračnoga prometa prisilio Lineu C da ga u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća sve češće počne upošljavati i na kružnim putovanjima. A kada je bilo posve jasno da će zračni promet konačno potpuno preuzeti primat na prekooceanskim putovanjima, EUGENIO C je 1987. poslan u Genovu u brodogradilište Mariotti na potpunu rekonstrukciju u brod za kružna putovanja.
EUGENIO C je doplovio u Dubrovnik na svom sedmodnevnom Uskršnjem kružnom putovanju kojeg je započeo 7.travnja 1979. iz Barcelone tičući luke Krf,  Trst, Veneciju, Anconu i Dubrovnik. Iste se je godine još tri puta vratio u Grad. Ponovo je ovdje na Uskršnjem putovanju sa polaskom 29.ožujka 1985. iz Barcelone, kamo se vraća 8.travnja nakon posjete lukama Messina, Patras, Dubrovnik, Venecija, Ancona i Kotor.
Od prosinca 1987., pod novim imenom EUGENIO COSTA, poduzima brojna kružna putovanja diljem svijeta. U Dubrovnik dolazi 31.ožujka 1988. i 1.svibnja te 3.studenog 1989. Ponovo se vraća 20.travnja 1990., kada je posljednji put pred Lokrumom digao sidro i u naše se vode, nakon ukupno devet posjeta, zbog kasnije dubrovačke ratne kataklizme, više nikada nije vratio. Uspješno nastavlja ploviti sve do 1.studenog 1996. kada je raspremljen u Genovi. U isto je vrijeme obitelj Costa naručila u brodogradilištu Bremen Vulkan izgradnju svog megakrstaša COSTA VICTORIA, koja je dijelom plaćena u naturi ustupanjem  EUGENIO COSTA-e. Nijemci su prodali brod britanskom Lowline Shipping koja ga je unajmila agenciji Direct Cruising.
Pod novim imenom EDINBURGH CASTLE i potpuno preuređen za 12 milijuna dolara zaplovio je 1998. ponovo na kružnim putovanjima. Nažalost, brojni mehanički problemi uzrokovali su veliki broj otkaza već ugovorenih plovidbi, pa je zbog toga već slijedeće godine Lowline morao objaviti stečaj. Brod preuzima glavni vjerovnik, Cammell Laird i daje ga u zakup kompaniji Premier Cruises. Ponovo preuređen, ovaj put za 25 milijuna dolara, i poput ostalih Premier-ovih brodova obojen u svjetlocrvenu boju, zaplovio je početkom 2000. na kružnim putovanjima pod još jednim novim imenom – BIG RED BOAT II.
Nažalost, ni ovdje nije imao puno sreće, jer je iste, 2000.godine, otišao u stečaj i Premier Cruise, pa je brod ponovo raspremljen u luci Freeport na Bahamima. Cammell Laird je objavio prodaju BIG RED BOAT II, ali kupca za brod opterećen hipotekom tehničkih problema nije više bilo. Nitko se nije htio kockati sa brodom ovakove reputacije pa je u Freeportu ostao ležati punih pet godina.
BIG RED BOAT II, nekadašnji ponosni EUGENIO C, konačno je pronašao kupca, upravo onoga kojega na koncu svaki sretni brod kad-tad pronađe. U proljeće 2005. prodan je indijskim rezalištima brodova, pa se je na daleki put preko Atlantskog i Indijskog oceana zaputio pod imenom BIG RED. Na plaže Alanga nasukan je 5.lipnja 2005. samo dan ranije nego što mu je u susjedstvo „parkiran" još jedan velikan putničkog brodarstva, nekadašnji WINDSOR CASTLE. Oba su broda do konca godine završili u zajedničkoj hrpi sekundarnih sirovina i istopljeni u Siemens-Martinovim visokim pećima indijskih čeličana.
Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima