COSTA VICTORIA

24.07.2018

Prvi megakrstaš u floti Costa Cruises

COSTA VICTORIA je prvi megakrstaš iz flote velikog talijanskog brodara Costa Crusies iz Genove koji je nakon Domovinskog rata posjetio naš Grad. Doplovio je pod gradske mire 5.svibnja 1997., inaugurirajući najopsežniji program posjeta kojeg je jedan putnički brodar u sljedećih deset godina uopće postavio prema Dubrovniku. Te iste godine, Costa ovamo šalje još i brodove COSTA CLASSICA sa 11 uplovljavanja  te COSTA MARINA koja je sa jednom posjetom 16.listopada zaključila ovu prvu uspješnu poratnu sezonu. Kosovska kriza 1999. je malo poremetila uspješan razvoj ove za Grad vrlo značajne gospodarske djelatnosti koju nakon toga više nitko nije mogao ozbiljnije poremetiti.

COSTA VICTORIA je sagrađena 1996. u njemačkom brodogradilištu Bremen Vulcan kao novogradnja 1107. Duga je 253 metra, ima 75050 GT a glavni MAN-B&W diesel stroj ukupne snage 30 tisuća kW omogućava joj brzinu od 23 čvora. Na svojih 12 putničkih paluba može prihvatiti maksimalno 2274 putnika i 800 članova posade. Rekonstruirana je početkom 2004. u brodogradilištu Lloyd Werft u Bremerhavenu, kada su joj u kabinama na 9. i 10. palubi dograđeni balkoni.

Ljeti je do sada plovila istočnim Sredozemljem sa polaznom lukom u Veneciji. Dubrovnik joj je bio cilj nedjeljom ujutro na lokrumskom sidrištu. Zimu bi provodila na krstarenjima po Karibima. Nakon višegodišnjeg boravka u vodama Dalekog Istoka, ponovo se sljedeće godina vraća u Sredozemlje.


Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima