COSTA ALLEGRA & COSTA MARINA

24.07.2018

Nostalgični blizanci

Costa Crusies je brodarska kompanija koja je završetkom Domovinskog rata najzaslužnija za brzi povratak brodova na kružnim putovanjima u naš Grad. Među njenim megakrstašima posebnu su pozornost uvijek plijenila svojim neuobičajnim vanjskim izgledom dva nešto manja broda blizanca iz njene flote, COSTA MARINA i COSTA ALLEGRA. Prvi pogled na njihov brodski trup, pokazuje da su oba broda prigodom ugovaranja gradnje i u svojim prvim plovidbama bili konstruirani i građeni za neke sasvim druge namjene.
Koncem šezdesetih godina prošloga stoljeća švedski je brodar Rederi Ab Nordstjernan u finskom brodogradilištu Oy Wartsila Turku naručio izgradnju pet istovjetnih kontejnerskih brodova od po 16285 GT. Bili su dugi 174 metra a dva su im Wartsila-Pielstick diesel glavna pogonska stroja ukupne snage 19136 kW omogućavala brzinu od 23 čvora. Mogli su prevoziti i po 6 putnika.
Sudbine su im bile različite. Nakon što su dva desetljeća prevozeći kontejnere uspješno brazdali svim morima svijeta, prvo je 1987. MARGARET JOHNSON ( sagrađena 1970.) završila u turskom rezalištu Aliaga, potom 1999. ANTONIA JOHNSON ( 1971.) u indijskom Alangu te 2007. SAN FRANCISCO ( 1970.) također u Alangu. Ostala dva broda bila su puno bolje sreće.
AXEL JOHNSON ( sagrađen 1969.) je 1988. kupila Costa Crociere te ga u đenoveškom brodogradilištu Mariotti potpuno preuredila u brod za kružna putovanja. Na trup broda nadograđeno je novo, zanimljivo dizajnerski riješeno nadgrađe. Sredinom srpnja 1990. kršten je imenom COSTA MARINA da bi odmah zaplovio na kružnim putovanjima Sredozemljem. Sada ima 25441 GT i na devet putničkih paluba može prihvatiti do 1025 putnika i 390 članova posade.
ANNIE JOHNSON ( 1969.) je raspremljena 1986. u grčkoj Perami da bi je tek 1990. kupila Costa Cruises te u istom Mariotti brodogradilištu u Genovi preuredila u putničkog krstaša po imenu COSTA ALLEGRA. Od tada, produžena za 14 metara, ima 28430 GT, na osam putničkih paluba prevozi do 1066 putnika i 450 članova posade a snagom nova četiri ugrađena Wartsila diesel glavna pogonska stroja ukupne snage 19123 kW plovi brzinom od 19 čvorova. Zaplovila je koncem studenog 1992. prema Karibima gdje je zajedno sa blizancem COSTA MARINA ostala do proljeća sljedeće godine. Oba su broda ponovo vraćena u proljeće 1994. u Sredozemlje gdje uspješno nastavljaju svoje plovidbe. Njihov izvanredni komercijalni uspjeh nagnao je Costa Cruises da krene u intenzivni program izgradnje i proširenja svoje flote velikim novogradnjama od kojih je prva, COSTA CLASSICA, zaplovila već 1991. godine a druga, COSTA ROMANTICA ( obe po 53000 GT ) dvije godine kasnije.
Zbog tehnoloških problema oba se broda posljednjih godina sve manje zapošljavaju u lukama zemalja u kojima se strogi ekološki standardi sve više zaoštravaju. Tako COSTA ALLEGRA od 2006. plovi uglavnom po morima Dalekog Istoka sa lukama ukrcaja u Singaporeu i Hong Kongu a COSTA MARINA se sve više zadržava u vodama oko Crvenog mora i tek povremeno zalazi u Sredozemlje.
COSTA MARINA je prvi put uplovila na lokrumsko sidrište tek 16.listopada 1997. ali su potom i jedan i drugi brod blizanac svojim brojnim posjetama nadoknadili relativno kasni dolazak u naš Grad.  Dok COSTA MARINA još uvijek dolazi u Dubrovnik, doduše sve rjeđe i rjeđe, COSTA ALLEGRA je posljednji put napustila gruško sidrište 8.listopada 2005. i ovamo se još samo jednom neočekivano vratila 14.svibnja 2010. A jutro 8.listopada 2005. ostat će zapamćeno po jedinstvenom i simboličnom susretu tri Costina putnička krstaša na gruškom sidrištu, kada su se zajedno u isto vrijeme i na istom mjestu našli COSTA CLASSICA, COSTA MEDITERRANEA i odlazeća COSTA ALLEGRA.
Intenzivnom izgradnjom novih i suvremenijih brodova, COSTA MARINA i COSTA ALLEGRA, dva zanimljiva kontejnersko putnička hibrida, nastala u sretnom vremenu početka velikog uzleta brodskih kružnih putovanja, počela su gubiti bitku u konkurenciji daleko većih i isplativijih megakrstaša u izgradnji kojih njihova matična kompanija Costa Cruisies spada među najagilnije i vodeće na svijetu.
COSTA MARINA je koncem 2011. prešla u flotu novoosnovanog južnokorejskog brodara Harmony Cruises u potpunom vlasništvu talijanskog Costa Crociere. Pod novim imenom HARMONY PRINCESS a potom CLUB HARMONY, ovaj tada već dugovječni 42-godišnji veteran poduzima kružna putovanja u dalekoistočnim morima.
I doista, ona posjeta u svibnju 2010. značila je oproštaj COSTA ALLEGRE sa Dubrovnikom. Havarija u strojarnici jugozapadno od otočja Seychelles 27.veljače 2012. je bila preveliki uteg za ostarjeli brod pa je COSTA ALLEGRA raspremljena u Genovi i sredinom rujna prodana rezalištu Avsar Gemi Sokum u turskoj Aliagi. Pod imenom SANTA CRUISE i zastavom Sierra Leone te dobro nam poznatom žutom ciminjerom, posebno obojanom za posljednje putovanje u bijelo, doplovila je u teglju remorkera EMRE OMUR 24.listopada u Aliagu gdje je vrlo brzo završila u starom željezu.
U listopadu 2014. u indijski je Alang, svoju posljednju luku, uplovio i CLUB HARMONY te tako konačno zaklopio stranice knjige života dvaju zanimljivih blizanaca.Dubrovnik i njegova okolica su uvijek bili zanimljivi, privlačni i dopadljivi našim domaćim i stranim posjetiteljima