× Sportskim klađenjem Bonus Najpopularniji sportovi Sportski timovi

Eto ih, dakle, najpopularnijih sportova u Hrvatskoj! Nastavite čitati u nastavku za više informacija o svakom sportu u Hrvatskoj.

Što je nacionalni sport Hrvatske?

Hrvatski nacionalni sport je nogomet. Iako nijedan hrvatski klub nikada nije osvojio UEFA Ligu prvaka, reprezentacija je ponos zemlje, s izvrsnim igračima poput Luke Modrića ili Ivana Perišića. Njihov najnoviji uspjeh je najbolji, drugo mjesto na FIFA Svjetskom prvenstvu 2018.

Saznajte više o hrvatskim popularnim sportovima

Hrvatska je država koja se nalazi na raskrižju srednje i jugoistočne Europe, a graniči sa Slovenijom, Mađarskom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Njegov glavni grad je Zagreb, koji broji više od 790.000 stanovnika (ali više od 1.153.000 ako uključite gradsko područje).

Zanimljiv dio zemlje kojim sam se želio pozabaviti njezini su najpopularniji sportovi. U svjetlu toga, naveo sam sve hrvatske popularne sportove i nadam se da ćete ih voljeti:

Nogomet

Nogomet

Daleko najpopularniji sport u Hrvatskoj je nogomet.

Općenito govoreći, nogomet je najpopularniji sport na planeti, a isto vrijedi i za Hrvatsku. Najveći ponos zemlje je reprezentacija koja je završila treća na Svjetskom prvenstvu u nogometu 1998. i nedavno druga na Svjetskom prvenstvu u nogometu 2018.

Njihov kapetan Luka Modrić dobitnik je Ballon d'Or, najbolji igrač Svjetskog prvenstva, dobitnik UEFA-ine nagrade za najboljeg igrača godine i najbolji FIFA-in igrač 2018. Najuspješniji je hrvatski nogometaš u povijesti.

Broj nogometno licenciranih igrača u Hrvatskoj: 118.000

Poznati hrvatski nogometaši: Luka Modrić, Ivan Perišić, Domagoj Vida, Ante Rebić, Mateo Kovačić, Dejan Lovren, Joško Gvardiol, Andrej Kramarić, Nikola Vlašić, Marcelo Brozović

Košarka

Košarka

Drugi najpopularniji sport u Hrvatskoj je košarka.

S hrvatskom košarkaškom reprezentacijom nije se šaliti. Osvojili su srebrnu medalju na Olimpijskim košarkaškim turnirima 1992., brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1994. te brončane medalje na EuroBasketu 1993. i 1995. Povrh toga, 5 su puta osvojili Euroligu.

Osim toga, u SAD-u je bilo nekoliko hrvatskih igrača, Krešimir Ćosić, Dino Rađa i Toni Kukoč, koji su među prvim strancima uspjeli u NBA ligi.

Poznati hrvatski košarkaši: Dražen Petrović, Krešimir Ćosić, Toni Kukoč, Dino Rađa, Aleksandar Petrović, Stojko Vranković, Andro Knego, Peja Stojaković

Rukomet

Rukomet

Treći najpopularniji sport u Hrvatskoj je rukomet. Osamostaljenje Hrvatske odigralo je veliku ulogu u razvoju sporta u zemlji. Nakon toga su se momčadi poput rukometne reprezentacije počele uzdizati i bilježiti međunarodne uspjehe.

Ova reprezentacija se natječe od 1991. godine, godine neovisnosti, te je 2003. godine osvojila Svjetsko prvenstvo, a 1995. i 2005. završila je na drugom mjestu, a 2009. i 2013. na trećem mjestu.

Ivano Balić vjerojatno je najistaknutiji hrvatski rukometaš, jer je 2003. i 2006. godine osvojio nagradu za najboljeg svjetskog rukometaša, a 2013. tu je nagradu osvojio i Domagoj Duvnjak.

Poznati hrvatski rukometaši: Ivano Balić, Domagoj Duvnjak, Igor Vori, Luka Cindrić, Lino Červar, Jakov Gojun, Venio Losert, Mirza Džomba, Zlatko Horvat, Mirko Alilović, Marko Kopljar

Vaterpolo

Vaterpolo

Četvrti najpopularniji sport u Hrvatskoj je vaterpolo.

Slično rukometu i mnogim drugim sportovima u zemlji, hrvatska vaterpolska reprezentacija počela se natjecati nakon osamostaljenja države i od tada nizala svjetske uspjehe: uzeli su zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2007. i 2017., a završili su treći 3 puta i drugi jednom.

Hrvatski klubovi su također vrlo uspješni, posebno Mladost (iz Zagreba) i Jug (iz Dubrovnika), koji su oba više puta osvajali Ligu europskih prvaka.

Poznati hrvatski vaterpolisti: Maro Joković, Andro Bušlje, Marko Bijač, Ivica Tucak, Luka Lončar, Josip Vrlić, Luka Bukić, Paulo Obradović, Marko Macan, Sandro Sukno

Tenis

Tenis

Peti najpopularniji hrvatski sport je tenis.

Hrvatskoj teniskoj reprezentaciji trebala je godina dana nakon osamostaljenja da se uzdigne. Od tada su osvojili tri olimpijske medalje: 1992. (Goran Ivanišević u muškom samcu, te Goran Ivanišević i Goran Prpić u muškom paru) i 2004. (Ivan Ljubičić i Mario Ančić u muškom paru).

Povrh toga, osvojili su naslov Davis Cupa 2005. i 2018., a zemlja je bila domaćin dva međunarodna teniska turnira: ATP Vegeta Croatia Open i Zagreb Indoors.

Poznati hrvatski tenisači: Borna Ćorić, Goran Ivanišević, Marin Čilić, Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Ivo Karlović, Donna Vekić, Iva Majoli, Petra Martić, Ivan Dodig, Mirjana Lučić, Mate Pavić

Pucanje

Šesti najpopularniji sport u Hrvatskoj je streljaštvo. Vjerovali ili ne, streljaštvo je prilično popularno u Hrvatskoj, a tome je opet uvelike pridonijela i to koliko su neki hrvatski sportski strijelci uspješni u svjetskim razmjerima.

Giovanni Cernogoraz i Josip Glasnović vjerojatno su najbolji u svojoj disciplini, obojica su osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (prvi 2012., a drugi 2016.).

Kod žena Snježana Pejčić također je bila uspješna, s brončanom medaljom na Olimpijskim igrama 2008., uz mnoga europska prvenstva.

Poznati hrvatski streljači: Giovanni Cernogoraz, Bojan Đurković, Anton Glasnović, Petar Gorša, Snježana Pejčić, Josip Glasnović

Pucanje

Jedrenje

Sedmi najpopularniji sport u Hrvatskoj je jedrenje. Geografski gledano, posebnost Hrvatske je u tome što se, iako relativno mala zemlja, može pohvaliti nevjerojatno dugom obalom od 5.835 km / 3.626 mi.

Zbog toga se u zemlji često prakticira jedrenje. I mještani i turisti uživaju u sportu, ali profesionalni jedriličari ponovno su doživjeli veliki uspjeh na međunarodnoj razini.

Vjerojatno najbolji od njih su Šime Fantela i Igor Marenić, koji su osvojili zlato na Olimpijskim igrama 2016., pobjednici Svjetskog prvenstva 2009. i 2016. te pobjednici Europskog prvenstva 2009., 2011. i 2012. godine.

Poznati hrvatski jedriličari: Šime Fantela, Igor Marenić, Tonči Stipanović, Tina Mihelić, Enia Ninčević, Romana Župan, Pavle Kostov, Petar Cupać, Ivan Kljaković-Gašpić

Jedrenje

Veslanje

Osmi najpopularniji sport u Hrvatskoj je veslanje. U Hrvatskoj postoje ne jedan, ne dva, već tri popularna vodena sporta, vaterpolo, jedrenje, a sada i veslanje.

Možda zvuči kao oboren rekord, ali i hrvatska veslačka reprezentacija je vrlo uspješna! Možda je Hrvatska samo jedna od najboljih zemalja za postati profesionalni sportaš.

U raznim veslačkim disciplinama, zemlja je osvojila 7 medalja na Olimpijskim igrama, 17 na Svjetskim prvenstvima i 17 na Europskim prvenstvima od 1991. Kakav način za slavlje neovisnosti.

Poznati hrvatski veslači: Nikša Skelin, Siniša Skelin, Martin Sinković, Valent Sinković, David Šain, Damir Martin, Igor Boraska, Tihomir Franković, Krešimir Čuljak, Igor Francetić

Veslanje

Gimnastika

Deveti najpopularniji sport u Hrvatskoj je gimnastika. Gimnastika se sastoji od mnogih disciplina, kao što su parter, preskok, konj s hvataljkama, karike, paralelna prečka i prečka. Postoji nekoliko razlika između muških i ženskih natjecateljskih događaja budući da su discipline različite (žene imaju barove i grede za ravnotežu na primjer).

U Hrvatskoj su najzapaženiji uspjesi u gimnastici Filip Ude (osvajač srebra na konju s hvataljkama na OI 2008.), Robert Seligman (bronca na EP 2008. i srebro na izdanju 2018.) i Marijo Možnik (srebro na Europskom prvenstvu 2012. i zlato na EP-u 2015.).

Poznati hrvatski gimnastičari: Filip Ude, Marijo Možnik, Tin Srbić, Robert Seligman

Pa eto, sve su to bili najpopularniji sportovi u Hrvatskoj. Nadam se da ste uživali u njima i da ste danas naučili nešto novo.

U slučaju da želite saznati više o sportovima u drugim zemljama, slobodno nastavite čitati, jer vam još imam puno toga za reći:

Gimnastika