× Sportskim klađenjem Bonus Najpopularniji sportovi Sportski timovi
  • Hrvatski nogomet - Pročitajte sve o uspjehu Hrvatske kao međunarodne momčadi 1990-ih i 2010-ih i postignućima između – i informacije o domaćim nogometnim ligama.
  • Hrvatski tenis - Hrvatska je tijekom godina imala neke prave teniske velikane, od kojih je najpoznatiji pobjednik Wimbledona iz 2001. Goran Ivanišević.
  • Hrvatska na OI 2012 - Sjajan nastup Hrvatske na Olimpijskim igrama u Londonu

Hrvatske sportske zvijezde – Skijanje

Hrvatske sportske zvijezde – Skijanje

Najpoznatija hrvatska skijašica je Janica Kostelić. Ova izvanredna skijašica osvojila je niz naslova Svjetskog kupa, te zlatne i srebrne medalje na Zimskim olimpijskim igrama 2002. i 2006. – prilično nevjerojatno kada se uzme u obzir da Hrvatska zapravo nema dovoljno objekata ili mogućnosti za skijašku obuku.

Janica je 2001., 2003. i 2006. osvojila naslov u ukupnom plasmanu Svjetskog kupa u skijanju. Osvojila je i tri zlatne medalje i jedno srebro na Zimskim olimpijskim igrama 2002. u Salt Lake Cityju te jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama 2006. u Torinu.

Janica se nakon dugotrajnih ozljeda povukla iz natjecateljskog skijanja 2007. godine.

Janičin stariji brat Ivica također je profesionalni skijaš i sigurno ništa manje talentiran! Ivica je osvojio jednu srebrnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama 2006., dvije na Zimskim olimpijskim igrama 2010. (u slalomu i kombinaciji) i jednu na Zimskim olimpijskim igrama 2014. (kombinacija), te zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2003. u slalomu. Ivičin najbolji uspjeh bila je pobjeda u ukupnom poretku FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju 2011. godine, pobjedivši na ukupno 7 utrka Svjetskog kupa tijekom godine.

Više o braći i sestrama Kostelić pročitajte na njihovim službenim stranicama: Janica Kostelić i Ivica Kostelić.

Evo i nekoliko lijepih članaka o Ivici (i njegovom ocu Anti) sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014.: Otac stvara slalomsku stazu, njegov sin, Ivica Kostelić, pokušat će osvojiti (New York Times, 13. veljače 2014.) i Ivica Kostelić ' motiviran' za povećanje broja medalja u obitelji (NBC Sports, 14. veljače 2014.).

Hrvatske sportske zvijezde – atletika

Blanka Vlašić

Jedna od najpoznatijih aktualnih hrvatskih sportašica je skakačica u vis Blanka Vlašić, koja dolazi iz Splita. Vrlo uspješna u svom poslu, Blanka je osvojila niz medalja; to uključuje zlata na Svjetskom atletskom finalu, Svjetskom dvoranskom prvenstvu i Svjetskom prvenstvu. Njezin najbolji rezultat na Olimpijskim igrama bila je srebrna medalja na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Nažalost, propustila je Olimpijske igre 2012. u Londonu zbog ozljede, iako je sigurno bila jedan od favorita za svoj događaj te godine.

Blanka je postavila svoj osobni rekord od 2,08 metara u kolovozu 2009., što je druga najveća visina skoka ikad postignuta u sportu. Proglašena je IAAF-ovom svjetskom atletičarkom godine 2010.

Blanka se 2016. jedva natjecala, ali je stigla na Olimpijske igre u Riju 2016. gdje je osvojila broncu u skoku u vis.

Pogledajte web stranice Blanke Vlašić za više informacija o njoj. Više o hrvatskoj atletici potražite na stranicama Hrvatskog atletskog saveza.

Blanka Vlašić

Sandra Perković

Sandra Perković još je jedna poznata atletičarka koja se natječe u disciplini disk. 2012. na Olimpijskim igrama postigla je svoj tadašnji osobni rekord od 69,11 metara (hrvatski rekord); s ovim je osvojila zlato! Sandra je uspješno obranila naslov osvojivši i zlato na Olimpijskim igrama 2016. s bačenih 69,21 m.

Sandra je osvajačica zlatnih medalja na Europskim prvenstvima 2010., 2012., 2014., 2016. i 2018. godine. Također je osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu 2013. i 2017. godine.

Sandrino najduže bacanje ikad bila je daljina od 71,41 m postignuta 2017. To je bilo najbolje bacanje diska za žene u posljednjih gotovo 25 godina.

Sandra Perković

Hrvatska košarka

Hrvatska košarka

Brojni su hrvatski košarkaši prilično poznati (ako volite svoju košarku!); Hrvatski igrači igrali su za neke vrhunske momčadi u Europi i SAD-u tijekom godina. Ti igrači uključuju velikane iz 90-ih poput Tonija Kukoča (koji je igrao za Chicago Bullse); Dino Rađa (Boston Celtics); i Dražen Petrović (NJ Nets), koji je nažalost poginuo u prometnoj nesreći 1993. sa samo 28 godina.

Hrvatska je osvojila srebro na svojim prvim Olimpijskim igrama 1992. godine, izgubivši u finalu od moćne reprezentacije SAD-a. To je bilo izvanredno i uzdižuće postignuće za zemlju koja je u to vrijeme patila od strašnih posljedica rata.

Najbolji rezultati osim toga uključuju jedno treće mjesto na FIBA ​​Svjetskom kupu, te dva puta treće mjesto na EuroBasketu.

Više informacija možete pronaći na stranicama Hrvatskog košarkaškog saveza.

Hrvatski rukomet

Kao iu većini istočne Europe, rukomet je jedan od popularnih sportova u Hrvatskoj. Postoje rukometne lige u zemlji koje privlače veliki broj sljedbenika i imaju dobru posjećenost.

Hrvatska je osvojila zlato u muškom rukometu na Olimpijskim igrama 1996. i 2004. godine. Osvojili su i zlato na Svjetskom prvenstvu 2003., a tri puta su bili drugoplasirani – uključujući i na Prvenstvu 2009. koje je održano u Hrvatskoj. Također su tri puta bili drugoplasirani na europskim prvenstvima, uključujući i prvenstvo 2020. godine.

Više informacija o sportu na stranicama Hrvatskog rukometnog saveza.

Hrvatski rukomet